Marlenka jako rolada
Gdybyśmy chcieli pozostać wierni historii to musielibyśmy się odwolac do Austro – Węgierskiego strudla. U nas, w Polsce podobne ciasta określano struclą. Ale zauważcie drodzy Państwo, że podobna rolada z nadzieniem np. owocowym to nic innego, jak następczyni tureckiej baklawy. A więc Bliski Wschód. A więc sąsiadujące tereny z Armenią. Dlatego nie powinna dziwić Marlenka jako rolada w zestawieniu tutejszych pyszności. To po prostu wpływ sąsiadującej Turcji zaznaczył swą obecność w kuchni ormiańskiej.
I w ten oto sposób w gronie słodyczy czeskich zasiada dumnie nie tylko ciasto marlenka. Jest tam również rolada z malinami lub rolada z borówkami. Oba rodzaje tego ciasta Marlenka zawierają liofilizowane owoce, utrzymujące stale swój smak i kolor, nie tracąc przy tym cennych minerałów, witamin i błonnika.