Napoleonki Marlenka

napoleonky napoleonki

Popularnie nazywana u nas kremówką ma swoje korzenie we francuskim ciastku mille – feuille. Co w wolnym tłumaczeniu oznacza „ciasto tysiąca listków”. Błędnie kojarzona z Napoleonem, gdyż nazwa napoleonki pochodzi mianowicie od Włoskiego miasta Neapol. W Polsce pierwsze pisemne wzmianki pojawiają się na początku XXw. Swój charakterystyczny smak napoleonka zawdzięcza właśnie owym listkom delikatnego ciasta i kremowym, budyniowym lub śmietankowym wypełnieniu. To musi przywoływać wiele wspomnień z podróży i dzieciństwa. Tutaj ciasto czeskie marlenka nawiązuje do tradycyjnych receptur deseru pochodzenia francuskiego. Niemniej marlenkowe napoleonki (napoleonky) w niczym nie ustępują cenionym i znanym, choćby z Wadowic, kremówkom papieskim.

Sami Ormianie wspominają już swoje babcie, które po obfitym obiedzie podawały oprócz miodownika czy baklawy tradycyjne, własnoręcznie przyrządzane napoleonki. To za sprawa tych deserów tworzyły się więzi rodzinne, opowiadano historie i budowano legendy.

W tym rozdziale mamy do czynienia z doskonałą próba odtworzenia wspanialej rodzinnej tradycji. Pakowane po 6 szt napoleonki z marlenki pozwalają przywołać wspomnienia. A wolność tego ciasta od GMO, konserwantów czy sztucznych barwników gwarantuje bezpieczny wybór. Tak więc cieszcie się smakiem i niech Waszym zmartwieniem pozostanie zaledwie kilka kalorii extra. 

Aktywne filtry