

Choć przy okazji czeskich słodyczy, czy słodyczy w ogóle pisanie o odchudzających właściwościach cynamonu mogłoby się wydawać nietaktem, to już nietaktem nie jest wspomnienie o zbawiennym wpływie tej przyprawy choćby na trawienie czy oddychanie. O walorach smakowych, jego silnym korzennym aromacie nie musimy Państwu wspominać. Z tychże powodów zagościł on jako dodatek nie tylko do ciasta Marlenka, ale również w kulkach miodowych. Bo jak wiecie skądinąd, czeskie ciasto Marlenka posiada swe smakowe odpowiedniki w kulkach.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Już w starożytności dostrzegano walory cynamonu. Dlatego też staroormiański przepis na Marlenkę musiał prędzej czy później nawiązać do tej przyprawy. Taki przysmak o rozgrzwających właściwościach cynamonu kojarzy się jednoznacznie z jesiania albo zimą. Wyobraźcie sobie Państwo filiżankę ciepłej herbaty albo dobrze zaparzonej kawy i pudełeczko niezwykle kremowych kulek z cynamonem. Czyż trzeba czegoś więcej?
A jeśli już jesteśmy przy światowej i historycznej kuchnie wspomnijmy o wpływach Dalekiego Wschodu. Co prawda to nie kulki mocy, jak je niektórzy nazywają, ale baklawa, która serdecznie polecamy. Tak, tak. Turecka czy grecka baklawa jest również słodkim przysmakiem Ormian. Dlatego zajrzyjcie, roszę, również i w tę zakładkę. Smaczengo!
Zobacz także